onsdag 30 januari 2013

Jordnötssås


Jordnötssås

1 burk crunchy jordnötssmör (Välj en sort som innehåller ENBART jordnötter och salt, läs innehållsförteckningen)

2 dl grovt krossade jordnötter
2 burkar kokosmjölk
1 lime
2,5 msk thai fish sauce (eller ostronsås)
4 - tsk thailändsk röd currypasta
1 msk cane sugar (socker som socker, ta det du har)
Salt


Gör så här

Häll allt i en lagom stor gryta. Låt sjuda 20 minuter. Rör om kontinuerligt då det gärna bränner fast. Servera


Kommentar

Detta är den klassiska jordnötssåsen som ofta serveras till kycklingspett. Funkar bra till både ris, nudlar, potatis och grönsaker. Den här såsen är djävulskt god, nästan så man bara lägger sig ner och dör när man har ätit.

Fisksåsen är där för att få umami i rätten, puritanen tillsätter givetvis spad från räkrens som puttrat i grädde istället.

Det gäller att välja "rätt" jordnötssmör. I många fabrikat är den dyra fina jordnötsoljan avlägsnad och ersatt med billigare vegetabilisk olja. Ekologiska/Krav brukar vara schyssta, som vanligt gäller det att vända och vrida på burken.

Currypastan skall vara av den där äkta sorten med kaffir/lime och annat smask, Sambal Oelek fungerar INTE här.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar