Slow food i grillen
Rostbiff och stekar lämpar sig väl att långköra i grillen. Det enda man behöver är en grill med lock, stektermometer och lite sunt förnuft. Kalenderbitare och personer som gillar tysk precision kompletterar lämpligen grillen med en rökgastermometer, Clas Ohlsson säljer en bra och prisvärd!
Det hela är mycket enkelt. Kol, bricketter eller björkved på en sida och köttet på den andra. Man reglerar temperaturen med lufttillförsel, tricket är att bara släppa in så pass mycket luft att temperaturen i grillen håller sig runt 70-80 grader. Det gäller att inte lyfta på locket för ofta. Då får kolen nytt syre och värmen sticker iväg. Köttbiten på bilderna tog 5 timmar till en kärntemp på 62 grader. Då öppnade jag locket 1 gång och fyllde på med kol! Glöm inte att bryna köttet ordentligt i het stekpanna för att stänga till ytan

Vill man ha kraftigare röksmak gör man lämpligen små foliepaket med i förväg blötlagd träspån/träflis som man perforerat med en gaffel. Dessa foliepaket lägger man direkt på glöden. Klassiskt svenska träslag för detta är al och en men prova gärna mesquite, äpple eller varför inte ek?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar