onsdag 2 januari 2013

Mao Zedongs rödkokta sidfläsk





Mao Zedongs rödkokta sidfläsk


500 g osaltat sidfläsk i tärningar
1 dl ljus soja (thailändsk soja blir finemang)
1 msk kinesiskt risvin
1 msk torr sherry
3 st hackade salladslökar
1 tsk kryddnejlikor
2 st lagerblad
2 st stjärnanis
1 st muskotnöt (slängs i hel)
2 tsk sichuanpeppar (heter ofta bara kinesisk peppar i asiatiska butiker)
2 x 2 cm oskalad ingefära tunt skivad
4 tsk råsocker
1 st kanelstång (ta inte den grövsta)
salt och peppar tills du är nöjd


Gör så här

Skär fläsket i kuber om 2 x2 cm. Ansa inte bort fett eller ens svålen då det skall bygga mustigheten i grytan! Släng ner kött i en lämplig gryta eller kastrull och fyll upp med vatten tills köttet är täckt.
 

Koka upp och skumma av. Lägg i resten av ingredienserna och låt rätten sjuda på svag värme i minst en timme, sjudningen är klar när köttet är mört. I det här läget kan man justera smaken t ex  om det smakar för mycket kanel så avlägsna kanelen och koka en kvart till med övriga kryddor osv.

Ta bort samtliga kryddor. Det är pillrigt men viktigt. Nu till magin, höj temperaturen till max och börja reducera under omrörning, rör noga så det inte bränner fast och reducera tills såsen är riktigt tjock.

Slå upp på ett trevligt fat och garnera med salladslök och sockerärtor. 

Kommentar

Detta skall tydligen vara Maos favoriträtt, låter det vara osagt men det smakar riktigt riktigt bra. Serveras med ris men funkar till potatis och pasta också! Det här blir nog kanonbra i en Crock-Pot, låg temp 6-8 timmar!

Ursprungsidén till receptet har jag fått av Andreas Andersson i Örnsköldsvik och modifierat en liten smula.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar