söndag 20 januari 2013

Tacokryddor, tillsatser, elände och frälsning

Tacokryddor, tillsatser och annat elände


Ibland har jag skygglapparna på och låtsats att de som använder den här typen av kryddblandningar inte finns på riktigt och de påsar med tacokrydda som ligger i hyllan på affären har legat där sedan urminnes tider. Nä allvarligt, jag respekterar verkligen de som har seriösa cravings efter jästextrakt, maltodextrin, druvsocker, kiseldioxid och liknande substanser. För det kan väl inte vara för att spara tid? eller? Nä det kanske är mer slentrian och okunskap. Jag har också använt dessa styggelser tidigare men insett att varför ska jag stoppa i mig en massa skit när det är så enkelt och går så fort att skapa egna kryddblandningar. Det ondaste av de ondaste är de som heter grillkrydda men jag återkommer till det i ett senare inlägg,.

Som sagt, vi kom nyss överens om att det nu djävlar ska bli ordning på torpet. Nästa gång du är i mataffären så styr kosan mot kryddhyllan istället, det är lite soligare där än borta vid tacokryddorna och du slipper skumma individer med trenchcoat och slokhatt som luktar natriumglutamat och gammal buljongtärning.

Här kommer lösningen, kombinerat recept och inköpslista!

4 msk chilipulver
2 msk lökpulver
2 msk mald spiskummin
2 tsk oregano
2 msk paprikapulver
2 msk salt
1 msk NYMALEN svartpeppar (köp aldrig aldrig malen svartpeppar utan mal själv)
1 1/2 msk råsocker (farinsocker funkar lika bra här)

Stoppa allt i en burk med lufttätt lock och förvara mörkt. När du sen steker köttfärs så tillsätter du denna krydda tills du är nöjd med smaken. Dessa kryddor är ju inte huggna i sten, prova att ta bort och lägga till, minska och öka.

Personligen kör jag en lite annan approach, finns att läsa mer om här: Tacofärs







1 kommentar:

  1. 17% druvsocker står det verkligen på tacokryddan:) Jag använder vitlökspulver och lite cayennepeppar sen skippar jag oreganon :)

    //Åsa

    SvaraRadera