Blommande lök (blooming onion, onion blossom)
1 st Gul lök3 dl Vetemjöl
2 st Uppvispade ägg
3 dl Mjölk
1,5 dl Vatten
Kryddblandning efter tycke
(i det här fallet 2 msk creole)
Gör så här
Börja med att vispa upp ägg i en rymlig skål, häll i vatten och mjölk!Skala löken men lämna roten intakt. Skär bort toppen så en plan yta bildas
Lägg löken på sidan och skär rakt ned genom hela löken, lämna 10-15 mm till roten.Vrid löken ett kvarts varv och skär rakt igenom igen. Upprepa detta hela varvet runt.
Vänd löken uppåt.
Sprid isär flikarna noga så en "blomma" bildas.
Blanda mjöl och kryddor och lägg ned löken som den är med botten nedåt. Utan att doppa den i mjölk/vatten/ägg blandningen först.
Använd en sked och ös in mjölblandningen i lökens alla skrymslen och vrår. Därefter doppas löken i mjölk/vatten/ägg blandningen och tillbaka till mjölblandningen för en ny överösning med mjöl. Ta på ordentligt. Var noga i skrymslen och vrår.
Nu bör hela härligheten se ut ungefär så här.
Det är viktigt att man börjar fritera löken med botten upp, annars kommer all frityrdeg att lossna från stjälkarna. Stjälkarna nedåt alltså!
Nu ska vi gå och bada! Värm fritösen till 190-200 grader, fritera först i 3 minuter, vänd löken och fritera tills den är gyllenbrun och krispig (minst 3 min till). Fritera inte för kort tid då löken kommer att vara rå och stark.
Stansa ut mitten med en slipad rörstump eller skär bort mitten med en kniv så att alla flikar ramlar lös. Sprinkla salt på allt. Ät och njut, gärna med en god dipsås!
Kommentarer
Det här är en klassisk starter på amerikanska barer och hak. Där serveras den ofta med en skål i mitten med dipsås. Senapskryddade dipsåser fungerar fantastisk bra men även vitlök och naturligtvisbearnaise är en höjdare. Hemligheten bakom framgång är att inte välja en större lök än att den utblommad ryms i fritösen. Om löken är för stor kommer den inte att kunna blomma ut och oljan kommer inte att nå längst in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar